dorneanueduard.blogspot.ro Web analytics

sâmbătă, 31 martie 2012

NICHITA STĂNESCU----POETUL


31 Martie 2012.
Afară o primăvară vicleană îndeamnă la iubire şi eres. Înverzesc pădurile, mormintele, amintirile. Sufletul cere poezie simplă şi curată. Ultima zi de martie e una în care fiecare vers scris din inimă îl strigă pe Nichita. Poetul trăieşte prin poezie. Poezia trăieşte prin sentiment şi mesaj. Mesajul face diferenţa dintre cuvinte şi necuvinte. . .
Prima poezie a lui Nichita citită de mine a fost ,,Pierderea ochiului''. Copilul care eram a rămas uimit în faţa versurilor. Am citit poezia de mai multe ori. A doua zi am recitit-o: era la fel de frumoasă iar eu la fel de mirat.
PIERDEREA OCHIULUI de Nichita Stănescu
,,Aş ciocăni cu unghia până când
n-aş mai avea unghie,
şi cu degetul până când
mi s-ar toci.

Dar a venit la mine
orbul şi mi-a spus:
"Lasă-ţi, frate, unghia-n pace,
dacă ai cumva un ochi
în vârful ei,
de ce să-l spargi?"

Şi totuşi şi totuşi
poarta asta, dintre mine şi tine,
trebuie zguduită de cineva.''
 Am înţeles atunci, deşi eram un puşti dintr-un sat pierdut în munţii Stânişoarei, că Nichita era un Poet, unul din acei oameni care arde pentru fiecare vers. L-am simţit uman şi divin în acelaşi timp, nefericit şi bolnav de absolut, rebel şi frate al verbului nepătat. Am căutat să înţeleg de ce simplitatea versului său e atât de frumoasă. Eram copil. Nu ştiam că Poetul e pe o frecvenţă spirituală specială. Eu doar citeam. . .
 Apoi mult mai târziu am citit "Tot universul era albastru şi gol''. După prima lectură ştiam poezia pe de rost. 
TOT UNIVERSUL NOSTRU ERA ALBASTRU ŞI GOL de Nichita Stănescu
"Tot universul nostru era albastru şi gol
iar noi retraşi în bulgărul numit pământ
viaţă eram deasupra şi la subsol
murind, murmurând.

Viii şi morţii viilor
unii într-alţii şi unii peste alţii...

Tot universul nostru era albastru şi gol.
Locul pe care-l ocupam, cei vii şi cei morţi
repede se ghicea sau domol
luat în neştire; sau tras la sorţi.

Noi ne ţineam unii de alţii
Viii şi morţii.''
După treizeci de ani de la citirea primei poezii având ca autor pe Nichita Stănescu am scris şi eu o modestă poezie. Apoi altele. De ce s-au întâmplat toate astea? Pentru că, în copilărie, un Poet m-a făcut să iubesc necondiţionat poezia. Astăzi ştiu că versurile sale sunt stări şi trăiri. Nichita este Poetul. Poezia sa este apa vie a liricii româneşti. Deşi a plecat să ,,moară puţin'', cuvintele sale au rămas mărturie pentru creaţia sa.
Afară o primăvară vicleană îndeamnă la iubire şi eres. Înverzesc pădurile, mormintele, amintirile. . .


miercuri, 28 martie 2012

XALBADORREN HERIOTZEAN (ERRAMUN MARTIKORENA)

Există melodii de o frumuseţe copleşitoare. Unele dintre ele sunt practic necunoscute şi au şanse minime de a fi promovate deoarece în ziua de astăzi fără o casă de discuri puternică în spate şi mulţi bani pentru publicitate nu te poţi face remarcat. Un astfel de exemplu este melodia pe care eu v-o propun pentru ascultare. Rar am ascultat o melodie având o interpretare atât de sensibilă şi expresivă. Limba bască e foarte frumoasă iar melodia propusă de mine este din punctul meu de vedere una de excepţie. .
,,
Adiskide bat bazen
orotan bihotzbera,
poesiaren hegoek
sentimentuzko bertsoek
antzaldatzen zutena.

Plazetako kantari
bakardadez josia,
hitzen lihoa iruten
bere barnean irauten
oinazez ikasia.

Nun hago, zer larretan
Urepeleko artzaina,
mendi-hegaletan gora
oroitzapen den gerora
ihesetan joan hintzana.

Hesia urraturik
libratu huen kanta,
lotura guztietatik
gorputzaren mugetatik
aske sentitu nahirik.


Azken hatsa huela
bertsotik sakonena,
nehoiz esan ezin diren
estalitako egien
oihurik bortitzena.''


sâmbătă, 24 martie 2012

UARAL----SOUNDS OF PAIN



 ,,Sounds of pain '' este una dintre cele mai triste melodii ,,Uaral''. Gothicul doare, fiecare notă bate la poarta inimii cerând să intre împreună cu noi în veşnicie. Cei care au ascultat piesele ,,Lamentos'' sau ,,Depression'' cunosc atmosfera aceasta uluitoare creată de trupa chiliană.Versurile sunt puţine, muzica are rolul de a ne face să vibrăm într-un mod cu totul aparte. . .
Am ascultat fiecare album ,,Uaral'', le cunosc fiecare melodie dar pot să afirm cu maximă sinceritate că ,,Sounds of pain'' este piesa care îi poate recomanda oricând ca o trupă de excepţie. Părerea mea este că ,,Uaral'' face parte din categoria formaţiilor goth de primă categorie la fel  ca trupe precum: ,,Human Drama'', ,,Draconian'' sau ,,Bella Morte''.
,,The oversight forgets, as the leaves upon trunk.
The rain humidifies I have a meal when I cry dead calm.

Home: I give melancholy.
Room: of alloyed grief.

Tender the silence airs soft shouts and whines.
The footprints blanket ignores to feel,
alive with the sounds of the pain,
I die to want to live.

Solitude you insert yourself insane you rain me in the eyes,
you open me the veins and I bleed internal. Another time...''

marți, 13 martie 2012

ZINKA MILANOV

Cu mulţi ani în urmă descopeream cu uimire o voce de o frumuseţe aparte. Soprana croată Zinka Milanov este una dintre cele mai mari voci ale lumii, mândria naţiunii din care face parte. Îmi amintesc şi ce am ascultat prima dată din repertoriul ei: era o arie din ,,Tosca'' şi am rămas profund impresionat. Calitatea interpretării era una de excepţie, expresivitatea, participarea afectivă  te lăsa fără cuvinte. Spre marea mea bucurie am găsit datorită internetului multe înregistrări cu Zinka Milanov şi astfel am putut să ascult fragmente din opere celebre într-o interpretare excepţională. Despre Zinka Milanov nu se poate vorbi la modul trecut. Ea este şi va rămâne un fenomen. 
Această scurtă evocare nu are pretenţia de a fi un articol care prezintă activitatea sopranei Zinka Milanov. Toate datele despre activitatea ei prestigioasă pot fi lesne găsite cu ajutorul internetului. Demersul meu este doar un modest omagiu, o floare de neuitare aşezată cu respect pe altarul artei. Articolele elogioase despre cei care slujesc cultura nu pot ţine locul ecoului din inimile oamenilor. Ecoul muzicii interpretate de Zinka Milanov a rămas viu. Aplauzele, ovaţiile nu s-au stins.Din neuitare ecoul lor vine ca o lumină în sufletele iubitorilor de frumos. . .










vineri, 9 martie 2012

TOMASO ALBINONI

 Cu mulţi ani în urmă am ascultat pentru prima dată muzică de Tomaso Albinoni. Recunosc faptul că apropierea mea de muzica acestui uriaş talent a avut ca punct de pornire povestea vieţii sale. Cea mai mare parte din opera sa a ars în timpul celui de al doilea război mondial. Biblioteca de Stat din Dresda a fost bombardată şi s-au pierdut opere, însemnări, manuscrise. . .Am rămas foarte impresionant gândindu-mă cum în câteva minute s-a şters o parte din opera şi viaţa unui geniu.
 Despre viaţa lui Tomaso Albinoni se ştiu destul de puţine amănunte. Se ştie sigur că nu a fost unul dintre compozitorii care au avut posturi la curte sau în cadrul bisericii. Cu toate astea Tomaso Albinoni s-a afirmat fără a avea nevoie de ajutorul unui protector.  Compoziţiile sale sunt originale, fără influenţe.  A compus cincizeci de opere ,cele mai cunoscute fiind concertele pentru oboi.
 Anii au trecut dar fascinaţia muzicii lui Tomaso Albinoni rămâne. Adeseori când îi ascult muzica mă gândesc la operele sale pierdute în timpul celui de-al doilea război mondial. E dureros să te gândeşti cum arde un foc ce mistuie manuscrisele unui geniu. . .




joi, 8 martie 2012

AFTER FOREVER----LEADEN LEGACY

,,After Forever'' rămâne şi în 2012 una dintre cele mai ascultate trupe de goth deşi se împlinesc doi ani de când această super trupă s-a destrămat. Fanii din întreaga lume speră la o reunire a unora din cei care au făcut parte din formaţie de-a lungul timpului dar e greu de crezut că trupa va renaşte.
Pentru astăzi am ales melodia ,,Leaden Legacy'' de pe albumul  ,,Prison of desire'' înregistrat în anul 2000.
''I can't look behind because I'm living in the past
Tears without emotion are filling up the unbridled hours

We cannot be
What you expect from us
We cannot see through the glasses of despair
Evade the leaden legacy

Those who separate and join the opposite
do not see that that will get them nowhere
Can't you understand it is a similar manipulation
Wake up and see the light

Doomed to wander in repressed emotions
This imaginary refuge restrains me from awakening

Fear of penance
Doomed to sycophancy

Doomed to sycophancy...''